la constància

Fa un temps m’arribà par l’intanné (schiii) una imatge pareguda a aquesta. Era un efecte òptic curiós: “Veritat que el gris d’un punt sembla més fosc que l’altre? Doncs no! Només ho sembla, per l’entorn! Són iguals! Comproveu-ho amb el Photoshop si voleu!”
I efectivament.

gris.jpg

Ara em trobe amb una rigorosa explicació en un llibre boníssim que m’he comprat: Principios Universales de Diseño, Ed. Blume. En ell s’expliquen 100 conceptes de disseny fonamentals, provinents de disciplines tan variades com l’arquitectura, la publicitat o el disseny d’interfícies d’usuari. Alguns d’eixos conceptes són la regla del 80/20, la fragmentació, la llegibilitat, les connotacions del rostre infantil, la navalla d’Ockham o la secció àuria. En aquest cas, la imatge il·lustra el concepte de la constància:

Tendencia a percibir los objetos como inalterables a pesar de los cambios de los mensajes sensoriales.

El fenòmen explica per què pensem que una persona no minva de tamany quan s’allunya de nosaltres i també com seguim sabent que la samarreta d’algú és blanca en una habitació fosca, quan en realitat el color que captem és el gris. Per al cas concret de l’efecte òptic en qüestió, ens diu:

A pesar de sus aparentes diferencias, los dos círculos situados dentro de los cuadrados son del mismo color e intensidad, hecho que se comprueba fácilmente cuando se tapan las zonas que rodean a los círculos.

O amb el comptagotes del Photoshop, clar. =)

Las diferencias percibidas son provocadas por errores de correción debido al sistema de procesado visual, que intenta mantener la constancia compensando las variaciones de color y brillo en diferentes condiciones de fondo.

6 Respostes to “la constància”

 1. Lole Says:

  Perdóneseme el atrevimiento, y sin intención de suscitar una provocación innecesaria por rebelde o simplemente incorformista (toma castaña): La navaja de Ockham apesta. Con 20 birras encima lo explico gratis 😀

 2. donita Says:

  ELEee, mira que dia mas productivo has tenido hoyyyy.
  Ya te contare la charla…
  habra que buscar ese libro, en cuanto acabe de probar y requeteprobar mi caña para hacer caligrafia 😉

 3. lamari Says:

  ara jo pregunte: tu on estabes en psicologia de la percepcio de primer???

 4. mactiste Says:

  donita: oh! era taller y todo? qué guai!

  Marie: amb Isbel no vam donar ni la quarta part de tot el que s'explica en el llibre, saps bonica? 😛 Per cert, tu on estaves quan en el cole vau donar el pretèrit imperfet? x'D

 5. lamari Says:

  que pavo eres! ja ho se pero podries haver posat un exemplet menys “manido”. Probablment, filoleg, sabras com es diu manido en catala… Quan el preterit imperfet estaba a la comarcal, yeah! pero ara estic en belgica, coexistint en 4 llengues a la vegada, quan no 5 (verbals e! llengues verbals!) y en teclats on les lletres estan canviades, no trobe els accents i on escriure 4 linies seguides de vegades me costa mes que enrrecordarme de les lleis de la percepcio, listo! que eres un listo! perdo! llest.

 6. caca Says:

  soi unos tontos todos los de akí
  vale?
  os a quedado claro?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: